LEDARSKAP FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERPå tisdagen deltog jag i ett seminarium om hur vi kan stärka Sveriges roll i arbetet för mänskliga rättigheter internationellt. Det var Anna Lindhs minnesfond som arrangerande den intressanta förmiddagen på Moderna Museet Stockholm.

Sverige har länge haft ett högt anseende internationellt gällande värdestyrt ledarskap, tack vare personer som Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld, Folke Bernadotte, Alva Myrdahl, Harald Edelstam, Olof Palme, Anna Lindh med flera. Med utgångspunkt i ledarskapet hos dessa svenska företrädare diskuterades Sveriges roll i arbetet för mänskliga rättigheter.

Jan Eliasson som är vice generalsekreterare FN beskrev kopplingen mellan EU, FN och Anna Lindhs engagemang för MR-frågor.
Eva von Oelreich är ordförande Svenska Röda Korset och tog bland annat upp frågan om hur företag kan/ska ha mänskliga rättigheter som ledstjärna.

Niclas Kjellström-Matseke, VD Postkodlotteriet talade om investeringar i länder som har behov av utbildning för mänskliga rättigheter. Han berättade också om sitt möte med finansmän som investerat bort delar av fattigdomen med hjälp av microfinanisering mm.

Amanda Jackson, koncernstrateg hållbarhet och mänskliga rättigheter Swedbank, berättade om det komplexa mellan olika företag, underleverantörer och finansvärlden och hur svårt det är att ha ett bra ledarskap och följa mänskliga rättigheter i alla led.

Bengt E Johansson, Sveriges CSR-ambassadör Utrikesdepartementet framhöll bl.a EU som verktyg men han slog också ett slag för whistle- blowers i företag. Människor som vågar och kan säger i från när mänskliga rättigheter inte följs

Mona Sahlin ställde frågan om Sverige är ett så tryggt och tillåtande land att det funnits många personer som vågat stå upp för andra i samarbete.
Den Svenska eller Nordiska modellen står upp för sammanhållning, låga trösklar och öppenhet, stärker på det sättet individen så att människan blir fri nog att göra sina språng- Men det är viktigt att inte slå sig för bröstet Händelserna i Husby är exempel på att allt inte fungerar särklit bra.

Vi kom också in på tortyr, Syrien och vedergällning m.m m.m.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0