Samba

 


Idag besökte jag Samba på Medborgarplasten i Stockholm. Samba står för Samarbete för barn. Där diskuterades barnfrågornas plats i opinionsbildningen.

Ungdomsarbetslöshet och skolfrågor debatteras flitigt i media. Men bakomliggande faktorer som ökande klyftor, boendesegregation, ojämn resursfördelning och effekterna och hur det drabbar just barn tas sällan upp i den politiska debatten. Det är i stället ofta frivilligorganisationerna som står för det perspektivet, enligt Samba. 

 

De som beskrev barnens situation utifrån sina ämbeten var : Anna Nyman, SCB, Henrik Oscarsson, SOM-institutet, Ulla Kihlbom, forskningsrådet Forte (fd FAS), Bengt Sandin Tema Barn Linköpings universitet, David Ahlin, researchföretaget Ipsos.

Utsatta barns situation och villkor beskrevs av Anna Nyman från SCB
Barn som lever i relativ fattigdom har ökat från 10 procent 1995 till 19 % år 2011. De siffrorna visar att klyftorna har ökat. De som har det bra har fått det bättre.

Men däremot så lever färre barn i familjer med låg inkomst standard. I samband med 90-tals krisen var det uppe i 10% och sjönk till 2005 6%. Tyvärr är barn familjer med låg inkomst standard i påväg upp igen till 8 % 2011 enligt Anna Nyman.
Ensamstående mammor är mer ekonomisk utsatta än andra. Statistiken från SCB visar också att ju högre utbildning föräldrarna har desto bättre ekonomi för barnen.

Täby. Danderyd, Lomma, Ekerö, Nykvarn, Kungsbacka, Öckerö har lägst andel ekonomisk utsatta barn. Över 40% av barnen i Malmö är ekonomiskt utsatta och i
Årjäng, Landskrona, Eda, Gullspång, Södertälje är omkring 30% av barnen ekonomiskt utsatta. Även när det gäller barns hälsa, skolresultat och barns möjlighet till en rik fritid påverkas det på samma sätt som ekonomiskt utsatta.

Diskussionerna fortsatte under eftermiddagen men jag var tvungen att sticka tillbaks till Riksdagen för nästa möte. Ska bli intressant att se vad som kommer ut av Samba efter dagens sammankomst

Läs mer  http://unicef.se/barnkonventionen

http://samba.nu/aktuellt/2013/08/barnfragornas-plats-i-opinionsbildningen

http://www.barnombudsmannen.se/nyheter/2013/9/max18-presenteras-pa-nationell-barnrattskonferens/

http://www.scb.se/Pages/Article____332756.aspx


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0