Var är jobben?

 


Sverige har fått en ny arbetsmarknadsminister men ingen ny politik för jobben.
Den sittande regeringen är nöjd med sin arbetsmarknadspolitik, de tror att det blir nya jobb av att människor blir fattiga, de kallar det drivkraft. De sänker skatterna men arbetslösheten sjunker inte. Då sänker de skatterna ännu mer eftersom det är det enda de kan. De försöker påstå att det tillkommit fler jobb med hjälp av deras kuckelimuckmedecin.

Den minnesgode vet dock att jobben kom 2006 då 153 000 nya jobb tillkom och 2007 tillkom ca 80 000 jobb. När högerregeringen tillträdde sa Anders Borg att det kommer ta 2 år innan den borgerliga regeringens politik skulle börja bita.

Å så blev det.
Jobbstoppet kom samtidigt som den internationella ekonomiska krisen och borgarnas politik börjar bita med sin beska medicin för de sjuka och arbetslösa. Försäkringarna försämrades, en halv miljon människor tvingades bort från a-kassan och otryggheten bred ut sig.

Men vad är det som behövs för att vi ska få ner arbetslösheten? Det handlar om investeringar, utbildningar och trygghet. Men det handlar också om en näringspolitik värd namnet. Företag ska ha långsiktiga spelregler, Svenska företag ska både vara ledande när det gäller att utveckla och använda resurssnål teknik. Det behövs forskning och inovationer och tydliga strategier. Sverige är ett litet exportberoende land, vi är beroende av schysta spelregler och en välutbildad befolkning.

Dessutom behövs lärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal. Det behövs fler vardagshjältar inom välfärden.
Kort sagt det behövs investeringar, framtidstro och trygghet för att få fram de nya jobben

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0