Dags för nästa kunskapslyft

 

 

Många minns nog kunskapslyftet som startade i slutet på 90-talet. Det var nödvändigt efter krisåren att ta ett nytt krafttag. Låta män och kvinnor vidareutbilda sig, låta en arbetslös få vikariera när någon med jobb tog studieledigt och dessutom ge en extra skjuts till vuxenutbildningen. Vi vet att det var många kvinnor som tog chansen till att läsa in både gymnasiekompetensen och tog nästa steg till högre utbilningar i samband med det.

 

Nu är det hög tid för nästa steg i att låta alla hänga med in i nya utmaningar. I stället för att subventionera låglönejobb så satsar vi Socialdemokrater på utbildning. Det är ett tydligt ställningstagande för att inte öka på klassamhället. Den borgerliga regeringen gör tvärt om. De vill att några ska stanna kvar vid sin läst och passa upp med tjänster till de som haft möjlighet att läsa vidare.

 

En socialdemokratiskt ledd regeringen kommer att investera i ett nytt kunskapslyft. Vi kommer att införa en obligatorisk gymnasieskola och prioritera utbildningsinsatser – från grundläggande utbildning till högskoleutbildning.

 

Kunskapskraven blir allt högre på arbetsmarknaden och i dag är en slutförd gymnasieutbildning inträdesbiljetten till arbetsmarknaden. Sverige behöver en politik som rustar människor med den kompetens de behöver för att för få ett jobb, allra minst gymnasiekompetens. Vårt mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 och gymnasieskolan är central för att nå dit.

 

Jag personligen vill att kunskapslyftet också blir ett digitalt lyft. Så att den miljon män och kvinnor som står utanför IT-samhället får chansen att vara med i den digitala världen. Allt blir ju så mycket enklare då, när alla är med

läs mer på socialdemokraterna.se, expressen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0