”Den ofrivillige företagaren” - oönskade effekter av förändrad F-skatt sedel

 

 

Idag anordnade Skatteutskottets (S)grupp ett seminarium för att samtala och hur förändringen av F-skattsedeln och andra brister som undergräver schyssta villkor på arbetsmarknaden.

Moderator var Lisa Pelling från Aréna Idé i panelen fanns Ann Gergosson från fackförbundet Kommunal, Martin Lindgren som är ordförande i Svensk Pilotförening, Roger Mörtvik som är samhällspolitisk chef på TCO och Jonas Nordling som är ordförande journalistförbundet

Återkommande larmrapporter om hur bla. F-skatten används för att gå runt arbetsmarknadens regelverk, kollektivavtal och lagar är mycket oroväckande. Allt fler regler kringgås och undergräver schyssta villkor på arbetsmarknaden. Den svenska modellen bygger på ordning och reda på arbetsmarknaden och att företag som följer lagar och betalar rätt löner och skatter inte konkurreras ut av företag som går runt regelverken.

Jag har mött frågorna i transportbranchen där skruppelfria åkare utnyttjar chaufförer till närmast slavliknande förhållande, vilket leder till att seriösa företagare konkureras bort. Dessutom har byggbranschen och transportbranschen aviserat problem under en längre tid.

Men detta elände sprider sig till fler och fler branscher. Även de som drivit frågan om förenklade regler för företagande oroas nu av utvecklingen. Journalister, piloter, undersköterskor, hemtjänstpersonal uppmanas att säga upp sig och skaffa F-skattsedel för att kunna erbjudas jobb.

Detta innebär otrygghet, lägre löner, mindre skatteintäkter och leder till många missförhållanden
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0