Feminismen måste bli lika självklar som klasskampen

 

 

I morgon har S-kvinnor i Skaraborg sin valupptakt inför valen. Dels EP-valet om en månad den 25 maj  och dels inför de allmänna valen den 14 september. Förutom att det ska bli kul att träffa ett stort gäng engagerade S-kvinnor ska vi peppa varandra. Carina Ohlsson tala om S-kvinnors valfrågor, Elenor Eriksson ska tala om jämställdhetsfrågor i EU-politiken och jag ska tala om feminism mm.

 

Därför roar jag mig just nu med att titta på partiets beslut om jämställdhet och feminism.

 

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Kvinnor och män ska ha lika rätt och lika ansvar i familjeliv, yrkesliv och samhällsliv. Jämställdhet, tillväxt och jobb hänger ihop. Socialdemokraterna har ett mål som är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Då behöver all kompetens tas tillvara på arbetsmarknaden och kvinnors sysselsättning öka.

Sverige är ett bra land och ligger i flera avseenden långt fram när det gäller jämställdhet. Men fortfarande har kvinnor lägre löner än män. Kvinnor har sämre möjligheter att utvecklas i arbetet och göra karriär. I skolan presterar pojkar i genomsnitt sämre än flickor. Flickor är mer stressade och mår generellt sämre i tonåren. Den moderatledda regeringens politik har lett till att Sverige är på väg att tappa den ledande position som vi länge har haft på jämställdhetsområdet. Arbetet för ett mer jämställt samhälle går alltför sakta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0