Satsa framåt, investera i Västrastambanan

 

 

Idag presenterade Stefan Löfven förslag på hur tågen ska gå i tid eftersom vi inte har råd med dagens tågstrul. Det välkomnar jag som hört många trötta och upplessna pendlare i Skaraborg.

 

Hela sommaren har tågen strulat på Västra Stambanan. Det har varit upprepade problem med nedrivna kontaktledningar. Samma sak är det på vintern för att det fryser och kommer för mycket snö och på hösten för att blöta löv fastar på spåren osv.

Tågkaoset är en risk för jobben i hela Västsverige. Exportindustrin i Sverige förlorar 1,5 miljarder årligen i intäkter på tågkaoset. Vi har helt enkelt inte råd med tågkaoset.

Västra stambanan behöver fler spår, bättre framkomlighet och kontinuerligt underhåll

 

Såväl Riksrevisionen, regeringens egen utredare och Statens haverikommission har pekat på problem och risker med dagens politik. Järnvägsunderhållet är nu så uppsplittrat så att det saknas kunskap om vad som behövs för att tågen ska gå i tid.

 

För socialdemokraterna är en fungerande järnväg en viktig del i vår jobbstrategi. Bättre fungerande järnväg tillsammans med investeringar i forskning, vägar, bostäder och klimatsatsningar måste till för att bryta den höga arbetslösheten.

 

Vi satsar på järnvägsinvestering i vår budget och ska ta itu med bristerna av järnvägsunderhållet. Vi vill att staten tar det övergripande ansvaret för järnvägsunderhållet. Trafikverket måste snabbt bygga upp en kompetens för att inspektera banorna.

 

Resurserna till järnvägsunderhållet måste öka samtidigt som anslagen måste användas mer effektivt jämfört med i dag. Socialdemokraterna anslår tio miljarder mer till järnvägsunderhållet, det är en nödvändig satsning.

Mot detta står en borgerlighet som splittrat upp underhållet för att de är förblindade av att privatisering ska fixa allt. Dessutom har Anders Borg påstått att vi har överinvesterat i Svensk järnväg, vilket bevisar att han inte har en susning om hur pendlare har det. Pendlare som ska jobba och dra ihop pengar till vår gemensamma välfärd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0