lika villkor iTransportbranchen,

  

Idag har jag tagit emot en stor delegation från åkeribranschen. Det var både åkare och transportarbetare som i stor samstämmighet framförde budskapet om att det brådskar för lika villkor inom transportbranschen.

 

Efter att ha jobbat med frågorna så länge och att det äntligen efter alla dessa år börjar röra på sig känns bra men det är inte tillräckligt. Det kunde dagens besökare intyga.

 

Åkerinäringen i Sverige är utsatt för kraftiga marknadsstörningar där skruppelfria speditörer och transportköpare utnyttjar fattiga människor till slavliknande förhållanden 

 

Svensk åkerinäringen är i akut behov av ordning och reda med beställaransvar med högre sanktionsbelopp. Det enda sättet för att få säkra vägar där välutbildade chaufförer kör för schysta villkor är att sätta krav på de som beställer och organiserar transporterna.

 

Jag och Pia Nilson välkomnar det initiativ som tagits i ”här stannar Sverige”, det har gjort att frågan uppmärksammats ytterligare.

 

Att den borgerliga regeringen behövde 8 år på sig för att komma med en halvmesyr 3 veckor före valet i september kan vi beklaga.

 

Men vi kan vara glada över att Trafikutskottet är överens om att klampning i 24 timmar inte är tillräckligt, att det måste finans frakthandlingar i bilen och att sanktionsavgifterna måst vara hög (läs 40 000 kr) för att det ska kännas ordentligt för de som inte följer cabotagereglerna. Att vi måste ha ett större krav på den som beställer frakten och att det behövs mer kontroller och utbildning av åklagare.

 

Dessutom vill vi socialdemokrater gå vidare med schysta villkor. Att alla som kör i Sverige ska ha lön som går att leva på och att Svenska lagar och regler givetvis ak gälla för alla som kör på våra vägar.

 

 

 

Dessa åtgärder är ett viktigt steg i rätt riktning men naturligtvis inte tillräckligt. Vi behöver göra mer. 

Det var det vi diskuterade på dagens möte och nu gäller det att gå från ord till handling. Men hittills har den socialdemokratiska regeringen levererat mer på 2 månader än vad den borgerliga regeringen mäktade med på 8 år inom dessa frågor. Det bådar gott för framtiden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0