Lucia i alla varianter
Hoppas alla får en fin lucia med sång, musik och lussefika. Det är en fin högtid som vi utvecklat i Sverige men som har rötter ända bort till Italien för nästan 2000 år sedan. Lucia föddes i Syrakusa på Sicilien men blev både torterad, bränd och utnyttjad innan hon blev helgon.

En teori om det moderna Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret är att det är inspirerat av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna. Legenden säger att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet för hon skulle se bättre.

När jag jobbade inom förskolan fick barnen välja vad de vill vara i Luciatåget. Om alla ville vara lucior fick de det, julgrisar, tomtar, änglar och lussegubbar var också välkomna i tåget. 
Jag tycker att huvudsaken är att barnen hade kul när de sjunger och att vuxna inte sätter för stor press eller har för höga förväntningar.

Jag har ju tyvärr varit med och sett hur lucior, tärnor och stjärngossar svimmar och till och med spyr pga för lite mat och syre, nervositet och krav från omgivningen.

Så kom igen nu, släpp kraven, klä dig i rött, gult, vitt eller svart, det gör det samma. Sjung och var glad, bjud någon du känner på fika och njut av en mångkulturell tradition Svensk Lucia 

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0