Marocko

 
Just nu besöker Talmannen Per Westerberg Marocko, några av oss riksdagsledamöter har utsetts att följa med på denna talmansresa. Vi ska fokusera på frågor som rör demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, EU-samarbete och parlamentariskt samarbete. Naturligtvis diskuterar vi jämställdhet, fackföreningar och Väst Sahara som är ockuperat av Marocko sedan 26 februari 1976.
 
Vi startade vårt besök med att träffa Svenska företagare i Casablanca innan vi åkte vidare till huvudstaden Rabat. Där gjorde vi en artighets visit vid Mohamed V mausoleum, en otroligt vacker byggnad där både King Hassan II och Prince Abdallah ligger begravda. I Parlamentet hade vi intressanta möten med talmän från de olika kamrarna. Karim Ghellab talade om politiska reformer och nya konstitutionen, lika rättigheter för oppositionen, möjligheter för kvinnor och ungdomar osv. Jag fick möjlighet att framföra socialdemokraternas uppfattning om ett fritt Väst Sahara. Per Westerberg påpekande att regeringens uppfattning är den samma som FN dvs att så länge det inte finns något folkvalt Parlament i området går det inte att förklara ett fritt väst Sahara.
 
Ett intressant möte var med rådskammarens ordförande Mohamed Cheikh Biadillah. Rådkammaren kan nog liknas vid en första kammare med parlamentariker indirekt valda från olika regioner, fackföreningar och universitet mm. Men det intressanta med Mohamed Cheikh Biadillah var att han var med och startade motståndsrörelsen polisario i Väst Sahara och han berättade stolt att han träffat Olof Palme.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0