Mera om Marocko

Konungariket Marocko i västra Nordafrika med andra ord ett av Afrikas nordligaste länder och gränsar till Algeriet, Västsahara, Spanien,Atlanten och Medelhavet. Det bor 30 miljoner innevånare, stora delar av landet är öken, de brottas med arbetslöshet och stora skillnader mellan fattig och rik något som är grogrund för brott och oro.
 
Programmet på talmans resan innehöll bland annat ett möte med parlamentariker som hade startat en Marockansk - Svensk vänskapsförening. De var intresserade över hur vi byggt ut den gemensamma välfärden i form av sjukvård, barnomsorg, sociala skyddsnät mm. Vi svarade så gott vi kunde om att människor är villiga att betala skatt om de litar på att de används på bästa sätt. Vi berättade även om fri abort, vilket inte är lagligt i Marocko om det inte är fara för kvinnans liv.
 
En fråga var svår att svara på. Stämmer det att mäns våld mot kvinnor är vanligare i Sverige än i andra Europeiska länder? Svaret ja, det förekommer våld mot kvinnor men vi arbetar hårt för att få bort det. Vi accepterar inte våld, vi har hög straffskala på kvinnomisshandel och att vi uppmuntrar alla att anmäla och lägga sig i om de misstänker våld mot kvinnor och barn. Men vi nämnde också att vi tror att det tyvärr är vanligare i andra länder än vad som syns på ytan, att vi i Sverige synliggjort och vågar ta itu med problemen.
 
De uppskattade våra ärliga svar och vill gärna ha samarbete mellan länderna. Sedan åkte vi vidare till regeringsbyggnaderna och träffade statsministern......
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0