Borg eller Kinberg Batra ?

 

Dagarna före jul uttryckte finansminister Anders Borg ett behov av att säkra nya skatteintäkter. Det efter en höst som präglats av intensiv skattepolitisktstrid i Riksdagen.  

 

Under hela hösten har de borgerliga partiernas riksdagsledamöter med moderaternas gruppledare Kinberg-Batra i spetsen högljutt och prestigefyllt slagits för rätten att höja brytpunkten/skiktgränsen för att färre skulle betala statlig skatt.

Det har för de borgerliga företrädarna i riksdagen varit oerhört viktigt att genomföra ofinansierade skattesänkningar för de med relativt goda inkomster. De lyckades med hjälp av Sverigedemokraterna få igenom skattesänkningar på 12 miljarder. Men de förlorade en omröstning, den om att färre skulle betala statlig skatt.

 

Därför är det intressant att finansministern, bara någon vecka efter det att de borgerliga partierna förlorat den striden om ofinaniserade skattesänkningar, uttalar önskan om att säkra nya skatteintäkter.

 

 

Finansministerns uttalande kommer efter konjunkturinstitutets prognos om att:

”Sverige är i en situation där vi nu inte längre kan antas klara både överskottsmål och samhällsservice. Överskottsmålets trovärdighet naggas i kanten om inte regeringen presenterar trovärdiga planer för hur man avser nå målet”.

Konjunkturinstitutet konstaterar att vi inte klarar välfärden och upprätthålla överkottsmålet med nuvarande skatter. Men samtidigt som Borg uttalar önskan om att säkra skatteintäkter har han alltså sett till så att skatterna sänktes med 12 miljarder vid årsskiftet.

Vem kan man lita på av Borg eller Kinberg Batra? Jag litar inte på någon av dem eftersom jag vet vad deras ideologi går ut på.

Till hösten kan vi ändra på den politiska inriktningen för Sverige. Låt oss göra det


Kommentarer
Postat av: jan S Sjöberg

Batra kan vi definitivt inte lita på, medan Anders verkar ha vuxit till sig en aning. Han har till och med klippt av sig svansen, vilket borde ses som ett mognadssteg.
Å andra sidan tillhör Anders Borg ett skattesänkarparti av Guds nåde. Så vi ska nog hålla samma avstånd till det "sällskapet" som eljest.

2014-01-04 @ 13:16:25
URL: http://jansjoberg.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0