Högnivåmöten i Tajikistan

Först möte med utrikesminister Sirodjidin Aslov sedan President Emomali Rahmon. Det blev förvånansvärt bra möten. Utrikesminister lät oss ställa frågor direkt. Presidenten hade visserligen en 30 minuter lång inledning, där han läste manus, men när vi kom igång med våra frågor tinade han upp, visade både passion och vilja i sitt arbete mot terrorism och för jämställdhet även om han tyckte att vi skulle förstå deras kultur och skillnad. Givetvis accepterat vi det och vi vet att de har det oerhört tufft men vi passade ändå på att beskriva Sverige som ett fattigt, ojämlikt land för 100 års sedan. Gamla traditioner går att förändra om både män och kvinnor får chansen att förverkliga sina drömmar av utbildning och jobb mm.

Vi åkte vidare till Parlamentet och mötte "våra kollegor" dvs Riksdagsledamöter/Parlamnetariker, de ville också prata om arbetet mot korruption, ekonmin efter inbördeskriget, jämställdhet och utbildning.

 Höjdpunkten blev dock besöket på kvinnocentrum. Women Resource Centre i Khuroson. Där fick vi se vad OSSE gör i praktisk handling för att stödja kvinnor till ett drägligare liv.  
Det var fantastiskt att se de engagerade kvinnorna, utbildade jurister och psykologer, hjälpa och stödja kvinnor som behöver hjälp med födelsebevis, juridiks rådgivning vid skilsmässa, ekonomisk rådgivning, stöd till de som blivit misshandlade osv. De stödjer även män om de skulle komma och be om hjälp men det är inte så vanligt.

Det var härligt att höra hur de knackar dörr hemma hos dem som inte skickar sina flickor till skolan. På så sätt har de ökat flickors deltagande i skolan väsentligt.
De bedriver även sykurser och datakurser för kvinnor. Verksamheten är imponerande trots att det bara finns el 2 timmar om dagen, inget rinnande vatten och inga toaletter. Utanför Dushanbe är det så för de allra flesta.

OSSE har 16 womens resource center i Tajikistan utspridda i landet på landsbygden.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0