Klart att vi äta ostkaka

 

Många med mig gillar ostkaka med sylt och grädde och det har blivit en och annan julostkaka den senaste månaden. Givetvis ska vi kunna äta ostkaka även fortsättningsvis.

 

Ostkaka görs på opastöriserad mjölk men eventuella bakterier dör vid tillagningen. Ostkaka på opastöriserad mjölk är således helt ofarlig. Därför ser jag inga problem med att orosmolnen om oskakans framtid ska kunna lösas enkelt och snabbt av berörda myndigheter och regering.

 

Det är idag förbjudet att sälja opastöriserad mjölk i butik. Men det finns ett undantag för att sälja opastöriserad mjölk direkt från gården i små mängder.
Det är inte EU som tänker förbjuda ostkakan som en del tror. Det är Livsmedelsverket som föreslår nya regler med förbud även försäljning.

Bakgrunden är att verket ser risker för spridning av tex ehec-bakterier via denna försäljning.
Campylobacter i mjölk har orsakat flera utbrott i Sverige, till exempel när skolklasser eller andra grupper har bjudits på opastöriserad mjölk.


När det gäller ehec är det ofta barn som drabbats. Varje år startas ehec-utredningar på bondgårdar efter att framför allt barn i familjen har druckit opastöriserad mjölk.
Pastörisering innebär att mjölken värms upp så mycket att bakterierna dör. Andra ämnen i mjölken är opåverkade av pastöriseringen. Men som sagt vid tillagningen dör de eventuella bakterierna.

 

Ät oskaka nu och i framtiden :)

Kommentarer
Postat av: Sven-Olof Carlsson

Min hustru undrade just nu om vi skall äta ostkaka ikväll, självklart!

Svar: Det låter utmärkt :)
Monica.nu

2014-01-18 @ 17:13:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0