Nej Reinfeldt, skolan är inte på rätt väg

 
 

Inte särkilt förvånande att Reinfeldt, i DN, lägger skulden för de sjunkande skolresultaten på Socialdemokraterna. Det gör ju Björklund också, vad de glömmer är de styrt i snart åtta år.

Att han dessutom sedan lägger till att det går åt rätt håll är högst anmärkningsvärt när höstens Pisa-undersökning visade det rakt motsatta.
Vi vill ha mindre klasser, fler lärare och mindre klasser. Det är viktigare med våra barns skola än skattesänkningar till de som har det bäst.

Vi har också ett antal förslag för att stärka de yrkesförberedande programmen, bland annat genom att återinföra programmens grundläggande behörighet till högskolan, stärka kopplingen till branscherna och ta fram en strategi för att minska avhoppen. För att komma åt den skyhöga ungdomsarbetslösheten.

När regeringen införde den nya gymnasieskolan Gy-11 förändrades de yrkesförberedande programmen så att dessa inte längre ledde till grundläggande högskolebehörighet. Att det var fel väg att gå visade eleverna genom att inte söka de program. Vi behöver ett utbildningssystem som rustar unga för framtiden, inte som skapar återvändsgränder.


För att det ska vara meningsfullt att som elev söka och gå ett yrkesförberedande program måste utbildningens kvalitet höjas. Idag är det många elever som inte får den arbetsplatsförlagda utbildning de har rätt till och kontakten mellan skola och arbetsliv är ofta allt för svag. Huvudsaken är att eleverna får en högkvalitativ utbildning som bidrar till deras etablering på arbetsmarknaden. För en sådan krävs tät samverkan mellan skolan, det lokala näringslivet och arbetsmarknadens parter. Dessutom ska gymnasieskolan vara obligatorisk.

Reinfeldt och Björklund vill öka skillnaderna och göra det svårare att skaffa en gedigen utbildning.
Vi tycker tvärtom. Håll i hop samhället och ge fler chansen till utbildning

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0