om jämställdhet

 
 

Under ett arbetsliv tjänar en man i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mer i lön än en kvinna. Det är hisnade mycket pengar. 3,6 miljoner kronor motsvarar stor makt, många möjligheter och mycket frihet. Något som kvinnor sällan har i samma utsträckning som män.

 

Kvinnor har lägre lön och arbetar i branscher som är lägre värderade än män. Samtidigt arbetar kvinnor i mycket högre utsträckning än män deltid. Var tredje kvinna jobbar deltid. Väldigt många skulle istället vilja arbeta heltid.

 

Heltid måste bli norm på hela arbetsmarknaden, så att alla kvinnor har möjlighet att få en lön att leva på. För att det skall bli så krävs politisk vilja och konkreta beslut.

För att det ska bli möjligt krävs förskola, fritidshem och barnomsorg på moderna öppettider. Dessutom krävs det att män och kvinnor delar på hemarbetet.  

Arbetslösheten är ett stort och växande problem. Det är uppenbart att regeringen har misslyckats med både jobben och jämställdheten.

 

Vi socialdemokrater sätter jobben främst. Vårt mål är full sysselsättning. Alla – både kvinnor och män – ska ha möjlighet att försörja sig genom eget arbete. Så är det inte i dag. Sysselsättningsgraden, hur stor andel av befolkningen som arbetar, har sjunkit under regeringen Reinfeldt period, skillnaderna mellan kvinnor och män är stor.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0