Vad gör OSSE i Tajikistan?

                      
 
 
Efter ett ganska krångligt och tidsödande visumhanterande på flygplatsen kom vi så småning om fram till hotellet. OSSE-personalen på plats i Tajikistan tog väl hand om oss och välkomnade oss på bästa sätt. Vi fick en gedigen genomgång av landets förutsättningar och utmaningar för framtiden.

 

OSSE har funnits i Tadjikistan sedan 1992 dvs ganska snart efter självständigheten från Sovjetunionen. De jobbar både med stöd och hjälp till Tajikistanska regeringen i terroristbekämpning, korruptionsbekämpning, utbildning av gränsvakter, mänskliga rättigheter dvs mäns och kvinnors rättigheter, fri media med mera

 

Republiken Tadzjikistan är med sina 8 miljoner invånare ett litet fattigt, bergigt land som gränsar till Afghanistan, Kina, Kirgizistan och Uzbekistan. Längst gränsen i bergen pågår en mängd affärer såväl lagliga som olagliga.

Det enda bördiga området ligger i ett långsmalt dalstråk i norr; västra delen. Där odlas bomull och en del spannmål och frukt. Tyvärr har mängder ogräsmedel sprutats ut över bomullsfälten och konstbevattningarna har bidragit till Aralsjöns uttorkning.

 

De skulle tjäna enormt på att gå över till ekologisk, naturlig odling men till det behövs kunskap och viljan till investering.

Kanske kunde det vara ett bra biståndsprojekt för att få landet på fötter så att de kan bli ekonomiskt starka utan att bli beroende av skruppelfira knarkligor? Men jag ska fråga mer om det i morgon.

Vi avslutade en intressant dag med Maria Gratschew och hennes 6 månaders Lo. Maria jobbar med mänskliga rättigheter åt OSSE i Tajikistan hon hade mycket att berätta bl.a om kvinnors utsatta situation

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0