Läxhjälp för alla – avskaffa läx-rut

Så här på barnens sommarlov kan det vara bra att fundera på hur de ska klara av skolan till hösten.

En bra skola är avgörande för Sveriges framtid. Utbildning är inte bara nyckeln till framtidens jobb, utan också till människors frihet att forma sina egna liv. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola som hjälper varje elev att nå sin fulla potential. I motsats till regeringen anser vi att alla barn, inte bara några, ska erbjudas läxhjälp. För att nå dit vill vi satsa 100 miljoner kronor på läxhjälp i skolan.

 

I dag får inte alla elever det stöd de behöver för att göra sina läxor. Det leder till att klyftorna i skolan växer och att barn ges olika förutsättningar beroende på sina hemförhållanden. Skolresultaten har försämrats och under sju år i rad har andelen behöriga till gymnasiet minskat. I detta läge väljer regeringen att subventionera läxhjälp och privatundervisning, så kallad läx-rut. Läx-rut är ett tydligt exempel på hur regeringens politik ökar skillnaderna i skolan och klyftorna i samhället. Läx-rut visar tydligt var skiljelinjerna går i svensk politik.

 

Nyligen varnade Skolverket för att subventionerad läxhjälp inte kommer att nå dem som inte har resursstarka föräldrar och därmed spä på den allt mer ojämlika skolan. En granskning som SVT gjort visar också att läxhjälpsföretag inte finns i de tio kommuner i landet som har sämst skolresultat, utan framförallt i universitetsorter och storstäder. Inriktningen på regeringens politik är tydlig: De barn som behöver läxhjälpen allra mest, får minst hjälp.

 

För oss socialdemokrater är detta oacceptabelt. Om elever kan få extra läxhjälp ska inte avgöras av om de har föräldrar som har råd att köpa sig den hjälpen. Våra gemensamma skattemedel ska aldrig användas för att aktivt öka skillnaderna mellan våra barns framtidsmöjligheter.

 

Läxhjälp i hemmet är inte heller kostnadseffektivt. Kostnaden per privatundervisningstimme är betydligt högre än kostnaden i den vanliga skolan. Även argumentet om att rut-avdraget gör svarta jobb vita ekar tomt i detta sammanhang. Någon större svart marknad för kvalificerad hemundervisning har aldrig dokumenterats.

 

Vi socialdemokrater tycker att alla barn ska erbjudas läxhjälp och vill därför avskaffa läx-rut. I stället investerar vi 100 miljoner kronor för läxhjälp i grundskolan. Vi vill ge Skolverket i uppdrag att fördela stimulansbidraget, och låta varje skola organisera läxhjälpen på det sätt som passar skolan bäst. Det kan vara i skolan, men också inom ramen för fritidshemmen för de yngsta eleverna eller i samarbete med ideella organisationer.

 

Det är hög tid att höja ambitionerna för den svenska skolan. Vi är beredda att göra stora investeringar för att vända de fallande skolresultaten och stärka likvärdigheten. Läxhjälp för alla barn, i stället för läx-rut till några, är ett viktigt steg på vägen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0