Obligatoriskt alkolås i nya lastbilar och bussar tack! Idag hade vi debatt i P1morgon om alkolåset ska vara obligatoriskt i nya bilar och bussar. Det tycker vi.

Alkolås är ett effektivt verktyg för att höja trafiksäkerheten. De är särskilt viktiga i lastbilar och bussar då konsekvenserna av en olycka med en lastbil kan bli väldigt allvarliga. Användning av alkolås är även en form av kvalitetsstämpel för transportföretag. Vi socialdemokrater anser att alkolås ska bli obligatorisk utrustning i alla nya tunga fordon i EU. Sker inte detta tillräckligt snabbt måste Sverige ansöka om ett nationellt undantag för att kunna införa alkolås.

 

Att införa alkolås som standardkrav i bussar och bilar innebär att vi i takt med att nya upphandlingar i kommuner görs kommer även tekniken utvecklats och bli bättre och bättre. Den offentliga upphandlingen kan gå före och gör så redan idag. Många kommuner, län, regioner och myndigheter kräver alkolås men tyvärr inte alla.

 

Att göra som moderaterna gör dvs säga att det ska vara frivilligt för de som känner att de har råd är fegt. Det gäller att ta ställning och visa färdriktningen. Alkohol och trafik hör inte ihop.

 

Vi ser även positivt på möjligheten att installera så kallade alkobommar i hamnar för att snabbt kunna genomföra nykterhetskontroller av chaufförer som kör iland från färjor. Den pilotverksamhet som bedrivs har tyvärr bara varit tillfällig. Skulle systemet med alkobommar permanentas vid de stora hamnarna skulle det ge stora trafiksäkerhetsvinster. För mindre hamnar kan systemet med mobila alkobommar fungera utmärkt.

 

Alkolås ska vara obligatoriskt i alla nya personbilar, bussar och lastbilar så snart dettta är möjligt.

Motorfordon i yrkesmässig trafik ska utrustas med alkolås så snart detta är möjligt.

Sverige ska i EU driva frågan om obligatoriskt alkolås i EU.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0