Vad menar sossarna med 90-dagarsgaranti?

 
Arbetslöshet i ungdomen sätter spår långt senare i livet. Det är betydligt vanligare att ungdomar som drabbas av arbetslöshet direkt efter gymnasiet återigen tvingas in i arbetslöshet under de följande tio åren. Vi socialdemokrater ser ingen anledning till att dagens generation unga ska få ett sämre liv än sina föräldrars generation. De ska kunna skaffa en egen bostad och ha råd att njuta av en fritid. Men då krävs ett arbete och en inkomst. När unga människor får en dålig start på sitt vuxenliv kan vi Socialdemokrater inte bara sitta och titta på. Vi föreslår därför investeringar om drygt fem miljarder kronor för att införa en 90-dagarsgaranti. Ingen ung människa ska behöva fastna i arbetslöshet.

 För att knäcka ungdomsarbetslösheten vill vi införa en 90-dagars garanti för arbetslösa ungdomar som innebär individuella insatser från första dagen av arbetslöshet. Individen ska garanteras utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar. Därför föreslår vi nu ett första steg i 90-dagarsgarantin för år 2014 och presenterar en färdplan för hur den ska genomföras fullt ut.

 Vi vill bekämpa arbetslösheten genom att investera i människors kunskaper – inte genom att sänka löner. För att förbättra övergången från gymnasiet till jobb eller utbildning satsar vi på att ge gymnasieelever bättre tillgång till studie- och yrkesvägledning.

 Vi föreslår 6 000 platser i högskola och yrkeshögskola inom ramen för 90-dagarsgarantin. Vi vill dessutom inrätta 21 000 Yrkesintroduktionsjobb i privat och offentlig sektor.

 Det första steget i 90-dagarsgarantin innebär minst 37 000 nya jobb och utbildningsplatser vilket motsvarar alla unga som varit arbetslösa i 6 månader.

 Men vi vill inte utfärda några kravlösa garantier. Med rättigheter till stöd och ersättning kommer skyldigheter. Därför vill vi att den som är arbetslös ska delta i den utbildning eller praktik som anvisats och därefter förpliktigas att försöka ta sig vidare till reguljärt arbete. Vi är helt övertygade om att ungdomar vill studera eller arbeta. Det är brist på jobb, inte lathet, som orsakar arbetslöshet.

 Att bekämpa arbetslösheten är viktigast för oss socialdemokrater. Vi ska stoppa långtidsarbetslösheten bland unga och vårt mål är att Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Därför är vi framtidspartiet i svensk politik.

 37 000 ungdomar har i mer än ett halvår inte haft en anledning att ställa väckarklockan på morgonen. Ingen arbetsplats eller lärosäte har väntat på dem. Med Socialdemokraterna får unga en jobbigare morgon – men ett betydligt bättre liv.


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0