Varför är ungdomsarbetslösheten så hög i Sverige?

 

Varför befinner sig Sverige nu tillsammans med de så kallade krisländerna och inte bland de länder som vi annars brukar ha mycket gemensamt med – exempelvis Österrike, Danmark och Finland?

 Jo, den svenska regeringen har en övertro på att skattesänkningar allena ska fixa jobben. Men jobbskatteavdrag, bolagsskattesänkning, restaurangmomssänkning och alla de andra skattesänkningarna - sammantaget på över 130 miljarder - har inte alls haft den effekt som regeringen trodde.

 Det är uppenbart att regeringens politik inte fungerar. De ungdomar som har allra svårast att få jobb är nämligen de som saknar utbildning. Ändå håller man  fast vid att skattesänkningar är det som ska lösa ungdomsarbetslösheten. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige.

 Vi har avsatt medel i vår budget för att varje ung arbetslös ska erbjudas praktik, utbildning eller jobb inom 90 dagar. Vi kallar det 90-dagarsgarantin.

 

  • Vi vill införa utbildningskontrakt för att få unga som saknar gymnasiekompetens att avsluta sin gymnasieutbildning. Det innebär  att alla arbetslösa ungdomar  utan gymnasieexamen måste påbörja eller fortsätta sin gymnasieutbildning  för att berättigas ersättning från samhället.
  • Vi vill göra yrkesintroduktionsjobb till en fungerande insats som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning.
  • Vi vill investera i fler utbildningsplatser på   universitet, högskola och Komvux samt i Yrkeshögskolan.

Regeringens plan sammanfattas i tre ord: ”business as usual”. Trots rekommendationer från EU-kommissionen om att Sverige mer aktivt måste bekämpa ungdomsarbetslösheten, väljer regeringen att fortsätta i samma spår som tidigare. Inga nya idéer eller initiativ.Nu är snart två mandatperioder med en borgerlig regering till ända. När vi nu summerar och gör bokslut sticker ungdomsarbetslösheten ut.

 

Stefan Löfven har lovat att det första beslut en socialdemokratisk regering fattar är att införa en 90-dagarsgaranti. Varenda ung kille eller tjej ska erbjudas riktiga insatser från dag ett. Ingen ska någonsin börja sitt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös.


Kommentarer
Postat av: Leif Andersson

Du glömde nämna sänkningen av fastighetsskatten.

2014-07-16 @ 09:41:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0