IT= Inga Tanter

 
Hör på morgonens nyheter att IT-branchen är en vit, manlig branch, att det saknas kvinnor och mångfald inom IT-branschen.
Ett allvarligt påpekande som vi tyvärr dragits med under urminnestider. Detta trots att många försök gjorts och trots att det finns fantatsikt duktiga kvinnor som mycket väl kan matcha kraven från IT-sektorn består dominansen. 
Att det är ont om kvinnor i teknik- och IT-branschen har flera påpekat och statistiken talar sitt tydliga språk.   Andelen kvinnor i naturvetenskap, matte och IT på gymnasiet når en knappa 31 procent och inom teknik är siffran så låg som 9 procent.
 
På universitetet och högskolan är det 26 procent kvinnor inom IT-relaterade ämnen. Givetvis visar sig detta i arbetslivet.
 
 
Tekniska kunskaper uppmuntras tidigare och i större utsträckning hos pojkar än flickor. Det är bara att gå in i en leksaksaffär eller titta på barnprogram för att se hur teknik marknadsförs mot små pojkar, medan flickor ofta styrs mot andra typer av intressen.
 
Ett annat exempel är bristen på starka kvinnliga roller i dataspel. Dessa är ett fåtal exempel utgör undantaget, t.ex gör Högskolan i Skövde ett fint arbete med att få in mer kvinnor inom dataspelsutvecklingen.  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/kvinnor-lockas-till-spelbranschen
Det är bra eftersom unga tjejer måste kvinnliga ha förebilder. En avsaknad av förbilder kan resultera i bristande intresse och tyvärr får kvinnliga förebilder inom teknik och IT ännu inte den plats de förtjänar.
 
Dessutom behövs det stöttning på olika sätt. För inom den manliga strukturen är det vanligt att förlöjliga kvinnor antagligen för att de utgör ett hot, eller för att de rubbar den manliga normen och då blir männen nervösa och använder omedvetet av härskartekniker.
 
Ja, det finns fortfarande enormt mycket att göra för att IT, inte ska betyda Inga Tanter


 

Kommentarer
Postat av: Jan

"För inom den manliga strukturen är det vanligt att förlöjliga kvinnor antagligen för att de utgör ett hot, eller för att de rubbar den manliga normen och då blir männen nervösa och använder omedvetet av härskartekniker". Du är medveten om att ett sådant uttalande är sexistiskt och ger uttryck för misandri?

Svar: Du har rätt jag borde inte uttrycka mig så generellt
Monica.nu

2014-06-02 @ 15:10:23
Postat av: nils johnsson

Vad är din källa till att det inom IT-branchen skulle vara vanligt att "förlöjliga kvinnor"?

Den IT branch jag jobbar är nog den mest jämställda branchen i Sverige, där män tar ut halva föräldraledigheten, tar hälften av VAB dagarna och hämtar på dagis lika ofta som sina fruar. Det är fler män än kvinnor javisst, men det är ungefär jämn könsfördelning på chefer.

Med 20 år i den branchen på ett tiotal olika företag har jag aldrig hört talas om några härskartekniker mot kvinnor för att hålla dem tillbaka.

Vad har du för data som säger att det är så som du beskriver det, eller sitter du bara och hittar på?

Svar: Bra påpekande, jag borde inte uttrykt mig så kategoriskt. Könsmaktordningen består i hela samhället och är ett problem inte bara i IT-branchen. Men probemet med att det finns för få kvinnor inom IT-relaterade jobb kvartsår tyvärr
Monica.nu

2014-06-03 @ 16:51:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0