Välkommen till Skövde Catharina Elmsäter-Svärd

 

 

I dag besöker infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) Skaraborg. Därför ställer jag och Anders Ygeman frågor till henne. Det finns många chaufförer och åkeriägare som varje dag upplever den osunda konkurrensen på vägarna. På bilden syns bilar utanför Volvo som väntar på att få köra. 

 

Åkerinäringen är en förutsättning för att det moderna samhället ska fungera. I ett exportland som Sverige måste högklassiga lastbilstransporter samverka med järnväg och sjöfart på bästa sätt. Tyvärr präglas åkeribranschen av en utbredd osund konkurrens. Forskning från Lunds Tekniska Högskola visar att tusentals lastbilar kör illegalt i Sverige. Seriösa åkerier som betalar skatter och avtalsenliga löner riskerar att konkurreras ut. Så här kan det inte fortsätta.

 

Vi har fyra frågor vi vill ställa till den moderata infrastrukturministern.

  

1.  Varför vill moderaterna avreglera lastbilstrafiken i EU? Moderaternas linje skulle leda till ökad lönedumpning och fortsatt utslagning av svenska seriösa åkerier.  Finland, Danmark och Tyskland och många andra länder i EU som i stället vill skärpa reglernaså att det  
2. Varför väljer moderaterna att dra ner på anslagen till vägunderhållet med 770 miljoner i år? Kostnaderna för åkerinäringen blir stor både när körningen försvåras och skador på lastbilarna av potthål och sprickor.
3. Varför är moderaterna motståndare till ett stärkt beställaransvar där transportköparens ansvar skärps och fler kvalitetstransporter kommer att efterfrågas?
4. Varför är moderaterna motståndare till den Holländska modellen där föraren i regel ska vara anställd av det åkeri man kör för? Det här har visast sig fungera bra i Holland och skulle minska problemen vi sett i Skaraborg med falskt egenföretagande.  
 

 

Socialdemokraterna vill ha ordning och reda på vägarna. Det är en del i vår politik för att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Moderaterna vill avreglera lastbilstrafiken helt. 


Kommentarer
Postat av: Hasse

Jag gör ingen kommentar då hon nu kommer att försvinna vid valet,då får vi se var sossarna står.

2014-06-12 @ 22:10:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0