Bort med den orättvisa pensionärsskatten

 
 

Igår var alla partier inbjudna till PRO. Ointresset hos de andra partierna var uppenbart eftersom bara S och M dök upp. Det var Tord Gustafsson från moderaterna som skojade och sa att ensam är stark (han vet nog innerst inne att det inte är sant) och så var det Patrik Björck och jag från socialdemokraterna. Funderar på om de andra partierna skäms över sin äldrepolitik eller om de hade så mycket annat som var viktigare att prioritera en fredag eftermiddag

Trots att Sverige är ett bra land att leva och bo i är vi det enda land i världen som beskattar pensionärer högre än löntagare. Det är både orimligt och orättfärdigt. Pension är att betrakta som uppskjuten lön, och för oss socialdemokrater är det en självklarhet att beskattningen ska vara lika. När regeringen införde pensionärsskatten röstade vi emot. I varje budgetförslag sedan dess har vi lagt förslag som skulle ha minskat klyftan, med den tydliga målsättningen att den ska tas bort.  Även om det kommer att ta tid är vår inställning solklar, på sikt ska beskattningen vara likia

För både dagens och morgondagens pensionärer sänks pensionen. Orsaken är att regeringen har misslyckats med jobben. Sambandet är enkelt. Ju fler som jobbar, desto mer pengar betalas in till pensionssystemet och desto mer kan betalas i pensioner. Idag är arbetslösheten högre än när den borgerliga regeringen tillträdde. Vi socialdemokrater har förslag som bidrar till fler jobb, och förslag som gör att människor ska kunna ta de nya jobben. Regeringen tycks inte ha några förslag alls.


Vårt mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är viktigt för landets pensionärer. De borgerliga partierna lovade 2006 att lösa vad de då kallade massarbetslösheten. Resultatet efter åtta år är att arbetslösheten har ökat. 400 000 personer är utan arbete, det vill säga ca åtta procent.

Dessutom diskuterade vi vikten av fler äldreboenden och mer personal. Regeringen har som bekant prioriterat skattesänkningar och andra frågor framför äldreomsorgen. 

Vi socialdemokrater vill säkra den långsiktiga kvaliteten i äldreomsorgen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0