Fattigdom är inget brott men ska bekämpas

 
Igår tog jag bussen till Loussanne och ett flyktingboende för barn här i Sweitz. Fattiga barn som flytt utan anhöriga från Syrien, Afganistan och Centralafrika.... På flyktingcentret får de mat, kläder, hjälp att gå till skolan, de kan göra läxor, delta i sport och ska integreras i Sweiziska samhället.

Idag har vi diskuterat en annan form av utsatta mäniskor. Den Svenska delegationen begärde att få träffa Rumänska riksdagsledamöter här på IPU-mötet i Geneve.

Vi ville veta vad de gör för att förebygga fattigdom, om de ser till att alla barn ska gå i skolan, om det finns jobb och bostäder osv. Vi vill att Rumänien ska veta att det finns ett tryck på dem att ta itu med fattigdomsbekämpningen på allvar. Vi ville också veta vad vi kan göra för att bidra med våra erfarenheter om hur vi gjorde för att bygga ett mer jämlikt samhälle.

I grunden handlar det om att de fattigaste människorna från EU:s fattigaste länder lever under sådana villkor att tiggeri i rikare EU-länder är en av få möjligheter till inkomst. 
Det blev ett öppenhjärtigt och tydligt möte, där vi beskrev hur romer tigger på många håll i Sverige och att vi tycker att dessa människor är värda ett betydligt bättre liv än att ligga på våra gator.
Rumänerna i sin tur beskrev vad de gjort hitills, de är medvetna om problemet och ville att vi skulle ha fortsatt kommunikation i frågan. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0