Chatt om hur Sverige ska nå toppen igen som IT-nation.

 
 
 
IT-Sverige kan bättre
 
Jag skriver på SVTdebatt att trots att Sverige är ett bra land även som IT-nation kommer andra länder i kapp på fler områden. Vi lyckades ta oss till toppen för 15 år sedan men har nu gått från framgångsrik IT-nation till att halka efter i internationella rankningar. IT-företag har svårt att rekrytera.
Jobb försvinner från Sverige. En moderatledd regering skär ned på högskolan och prioriterar skattesänkningar. Utvecklingen måste vändas. Det är inget fel på ambitionerna. Men regeringens så kallade Digitala agendan för Sverige saknar konkreta målsättningar på de flesta områden och har aldrig gjorts bindande genom beslut i riksdagen. IT är vår tids stora teknikskifte; vår tids industrialisering.
 
Vi ska ta tillvara samhällsomdaningen inom utbildning, sjukvård, samhällsservice, kultur och infrastruktur. Uppseendeväckande nog är det just inom flera av dessa områden som Sverige halkar efter. Fortfarande saknas en struktur för IT i skolan och i högre utbildningen, trots att behovet är stort och välkänt.
 
Att utveckla journalhanteringen och IT-systemen i vården är en nödvändighet för att vårdpersonal ska kunna ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården efter varje patients behov. Bredband och IT-infrastruktur behöver byggas ut och förbättras i hela landet.
Detta och lite till utvecklar jag på SVTplay och chattade om kl.15-16 idag måndag den 17/3
 
Nu har chatten varit, så det går att läsa den i efterhand
 
läs även Sverige puttas ner från IT-tronen i SVD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0