Internationella kvinnodagen

 
 
Vi var många som på olika sätt firande, demonstrerade och uppmärksammade den internationella kvinnodagen. S-kvinnor startade dagen med årskonferensens på Sällskapet i Kulturhuset.
Naturligtvis diskuterade vi kvinnors krav på valåret och visionen om att en jämställd värld är möjlig. Valen i maj och september kommer att bli helt avgörande för att varje individ ska ha samma rätt att forma sitt liv.

Jämställt arbetsliv

Kvinnors arbestmiljö måste förbättras. De senare åren har vi sett hur stressen och ohälsan ökar. Idag är kvinnor sjukskrivna mer än män i alla åldersgrupper enligt SCB. Allra mest ökar den psykiska ohälsan bland unga kvinnor. Vi måste ta de här problemen på allvar. Alla ska orka jobba på samma villkor.

Jämställda löner och trygga anställningar är en förutsättning för kvinnors ekonomiska självständighet. Kvinnors löner är fortfarande 14 procent lägre än männens och väldigt lite görs idag för att ändra på detta. Det behövs årliga lönekartläggningar, att traditionella kvinnoyrken uppvärderas och att diskriminering motverkas.

En tredjedel av alla kvinnor jobbar fortfarande deltid. Det ger kvinnor en lägre livsinkomst vilket också innebär betydligt lägre pension. Därför behövs rätt till heltid och att kommunerna verkar för att komma ifrån delade turer och erbjuda sammanhållen arbetsdag och trygga arbetsvillkor. Kvinnor, oavsett bakgrund, ska ha rätt till samma sysselsättningsgrad som män, på lika villkor.

Kunskap genom hela livet

Förskolans tidiga insatser för barns lärande är avgörande för deras livschanser. Förskolan är en pedagogisk verksamhet och därför ska alla barn ska ha rätt till förskola oavsett föräldrarnas sysselsättning. Dessutom ska det vara moderna öppettider eftersom både kvinnor och män jobbar kvällar, nätter och helger. 

Den svenska skolan är idag mer segregerad än någonsin. Vilken skola du får gå i blir idag helt avgörande för din framtid. Det behövs mindre klasser, fler lärare och speciallärare. Varje barn ska ha samma möjligheter och rättigheter att forma sitt liv precis som de själva vill. Därför ska så kallad läx-rut avskaffas och att pengarna istället investeras i allmän läxhjälp som ges efter behov.

Många kvinnor söker kunskap senare i livet därför behöver vuxenutbildningen och folkbildningen utvecklas inte avvecklas. SFI-undervisning och annan utbildning anpassad till nyanlända ska ta hänsyn till kvinnors särskilda villkor och behov, för att på ett effektivare sätt hjälpa nyanlända kvinnor att bli en del av samhället.

Vinstintressen ska inte vara styrande i välfärden och alla vinster i privat välfärd ska gå tillbaka till verksamheten. Inom äldreomsorgen är bristerna tydliga. Samtidigt som vi blir allt fler äldre i Sverige, har var fjärde vårdplats försvunnit under 2000-talet. Det behövs en långsiktig kvalitetsplan för nationella riktlinjer för äldreomsorgen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0