Ring Ring

 

Telefonen fungerar inte, människor bor inte kvar, urbaniseringen går allt fortare eftersom det inte finns basala förutsättningar som infrastruktur, mobiltelefoni och samhällelig service.

 

Problemet för Hatt är att det hon säger låter bra men människor känner inte igen sig, det är därför människor tvingas flytta från landsbygden. Det i sin tur för med sig bostadsbrist, utarmning av välfärden och köer i städerna.

 

I flera års tid har Anna-Karin Hatt försvarat marknaden och stirrat sig blind på de teoretiska täckningskartorna som alla andra insett att de inte stämmer. Efter hårt tryck från oss i oppositionen, från förtvivlade människors och uppgivna företagare i gles och landsbygd, vände Hatt över en natt förra året. I april 2013 valde även hon att börja ställa krav på operatörerna att de skulle leva upp till vad de lovat.

 

Post- och telestyrelsen, PTS, har genomfört kontrollmätningar av mobiltäckningen som visar att samtliga telebolags verkliga täckning är sämre än den utlovade: i mellan 14 – 42 % av fallen saknades utlovad täckning. Det vara dessa täckningskartor som Hatt hänvisade till om och om igen, innan hon vände i april förra året och gav extra uppdragen till PTS.

 

Den digitala verkligheten ställer höga krav på infrastrukturen. Behoven av att kunna vara uppkopplade när vi färdas och befinner oss även utanför hemmet är en förutsättning för kunna fullgöra sitt jobb. En ohållbart låg standard är även en säkerhetsrisk för bl.a. hemtjänstpersonal, kollektivtrafik, mjölktransporter, skogs och lantarbetare som färdas på våra vägar runt om i landet.

 

Givetvis ska vi ha fullgod uppkoppling för att ringa samtal och överföra data i den utsträckning som behövs. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det fullt rimligt. Precis lika viktigt som fysiska vägar, är de digitala kommunikationerna.

 

Socialdemokraterna menar att mobiltelefoni och mobilt bredband ska finnas där man bor, jobbar, färdas och tillbringar den större delen av sin fritid. Infrastrukturen för mobil telefoni måste förbättras. För att nå målen ska tydligare täckningskrav inarbetas vid licensgivningen och hårdare krav ställas på operatörerna att leva upp till sina utfästelser. Det behövs mer frekvensutrymme, samhällsmaster med gemensam finansiering från offentliga och privata aktörer, och fiber.

 

Vi är beredda att ta ansvar för jobben, tillväxten, välfärden i hela landet. Då behövs framtidstro och investeringar i det som bygger Sverige starkt

 

Läs min och Sven-Erik Buchts artikel i DN

 

Dn http://www.dn.se/debatt/sent-har-syndaren-vaknat/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0