Stoppa kriget

Visserligen är nästan allt fokus just nu på Ukraina, Krim och Ryssland just nu, det är inte så konstigt med tanke på den allvarliga situationen.

Men det pågår fler konflikter i världen. Det pågår krig, folkmord och människoliv som släkts på andra håll.

 

Läget i Centralafrikanska republiken hotar att utmynna i ett folkmord. Världen har ignorerat krisen allt för länge, det är det många som påpekat, inte minst läkare utan gränser.

Därför var det både bra och viktigt att vi i IPU antog ett starkt uttalande och beslut om att hjälp.

Landet är inne i en hämndspiral mellan folkgrupperna som de fredsbevarande trupperna i landet säger att de inte kan stoppa på utan hjälp.

Många rebeller plundrade i kristna områden, med allt för många döda som följd. Sedan bildades gruppen Anti-beleka. De skulle skydda kristna samhällen, men gick snabbt över till grymheter och våld mot civila i muslimska områden.

Hämndspiralen har nu gjort hundratusentals hemlösa. Bara vid huvudstaden Banguis flygfält har 100 000 mänskor sökt skydd hos FN. Över hälften av landets befolkning, eller 2,6 miljoner mänskor, är i akut behov av hjälp. Den här konflikten är en enorm tragedi. Det är frågan om onödigt lidande och situationen eskalerar i snabb takt.

Väpnade grupper från både tidigare Seleka-styrkor och från Anti-beleka angriper civila nästan dagligen och regeringen är inte i stånd att hjälpa befolkningen.  Staten har kollapsat, och förutsättningar har förstörts. Seleka-rebellerna brände, plundrade och rensade allt som behövs för att styra en stat.

IPU PRM

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0