stoppa sexuella övergreppen

Det blir många spännande jämställdhetsdebatter och aktiviteter den här veckan och höjdpunkter blir på lördag den 8 mars med internationella kvinnodagen. Naturligtvis vill jag att alla dagar ska gå i jämställdhetens tecken men tyvärr måste det till särskilda satsningar för att få uppmärksamhet på det ojämställda samhället.

 

 

I år har vi satt särskilt fokus på det sexuella våldet som måste hejdas, stoppas, hindras.

Snart sagt dagligen rapporteras det om ungdomar, framför allt unga tjejer, som far illa. De kallas för hora, de kan få en linjal mellan benen eller bli tafsade på i skolan. På nätet finns risken för att mobbing eller attacker mot en enskild person kan breda ut sig eller att bilder läggs ut på någon sajt mot någons vilja. Det förekommer att flickor tvingas eller luras att posera framför en webbkamera där mottagaren är en okänd förövare. Det sexuella våldet har också tilltagit och anmälningar mot personer under 18 år har ökat. Det är anmälningar som rör sexuella övergrepp, våldtäkt och gruppvåldtäkt. Många domar i denna typ av mål har väckt stor uppmärksamhet och stark kritik eftersom de inte lett till åtal.

 

Problemen som skapar detta hårda samhällsklimat finns inom flera områden. Därför måste lösningarna vara breda och vi måste alla hjälpas åt; föräldrar, skolpersonal, representanter för samhällets institutioner och politiker.

 

Varje år anmäls omkring 6 000 våldtäkter, men bara några hundra går till fällande dom. Mörkertalet är stort. De regionala skillnaderna i hur väl polisen lyckas är också oroväckande stora. Människor måste ha förtroende för den gällande lagstiftningen.

 

Kan den internationella kvinnodagen bli en vändpunkt? Jag hoppas det


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0