Genom ett regnigt Europa

Denna regniga dag firas Europadagen och jag kan inte låta bli att nynna Tomas Ledins fina låt Genom ett regnigt Europa. Annars finns ju Jan Hammarlunds Jag vill leva i Europa som  Arja Saijonmaa sjunger, eller varför inte lyssna på  I love Europa med Christer Sjögren. Ett sätt att fira är att använda sin rösträtt till Europa Parlamentet. Givetvis vill jag att ni tar en socialdemokratisk valsedel och kryssar en kvinna men det viktigaste är att använda sin demokratiska rättighet.
 
 
  

Europadagen är en symbol för det enade Europa och för värderingar om fred, säkerhet och demokrati. Länderna som på demokratisk väg har valt att ansluta sig till EU, har antagit dessa freds- och solidaritetsvärderingarna som är själva hörnstenarna i EU- gemenskapen.
Den 8–9 maj (olika dagar pga tidsskillnaden) firas också ”Segerdagen”, dvs seger över Nazismen och Nazityskland.

 

Det är värt att tänka på nu när vi ser oroligheter på flera håll och en upptrappad stämning i Ryssland, Ukraina och Krim.

Men å andra sidan växer högerkrafter sig starka i många länder i Europa på grund av fattigdom, skillnader och otrygghet. Att just spela ut människor som grupp mellan varandra är inte bara fel fel fel. Det innebär också en uppiskad stämning där vissa kan ta till våld och måsta fördömas så fort det dyker upp.

 

Det är också därför vi måste hjälpas åt att argumentera mot Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti med flera som tror att vi skulle vara så mycket bättre och värda mer bara för att vi är födda här. Det är ytterligare ett argument till att rösta i Europa Parlamentsvalet, dvs att minska högerkrafternas och rasisternas framfart.

 

Samarbetet i EU måste utvecklas hela tiden för ett Europa som respekterar varje människas frihet och rättighet dessutom varje lands identitet men med "det som kan göras bättre gemensamt bör göras gemensamt".

 

Så fira gärna både Europadagen och segern över Nazismen men gör det med hjärta och hjärna för solidaritet, sammanhållning och samarbete som ledstjärna  


Kommentarer
Postat av: mille

Mest är naturligtvis ni värda som inte behöver tänka på hur mycket pengar ni spenderar. Ni som kan bo i reservaten. Varför ska jag som fattigpensionär, även med en femtiolapp mer, bidra till Marita Ulvskogs orättfärdigt intjänanade miljoner.

Svar: Din pension är låg eftersom vi har massarbetslöshet och att bromsen slagit till. Vi måste få ner arbetslösheten, det stjänar pensionärerna på
Monica.nu

2014-05-09 @ 09:44:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0