På plats i KievJust nu har vi en noggran genomgång om Ukraina inför valdaget den 25 maj. Vi är ovanligt många valövervakare på plats i Kiev som ska bidra till att det genomförs ett så demokratiskt val som möjligt.

Vi kommer att vara i Kiev med omgivningar samt områden i södra, västra och nordöstra Ukraina. Däremot åker vi inte till de östliga regionerna Luhansk och Donetsk, av säkerhetsskäl.


Från hela organisationen OSSE/ODIHR (Kontor för demokrati och mänskliga rättigheter) deltar 100 långtidsobservatörer och 900 korttidsobservatörer, varav 37 svenskar som sänds ut från Sida. Dessutom deltar vi cirka 150 parlamentariker från 24 olika nationella parlament inom OSSE:s parlamentariska församling, varav 12 Svenska Riksdagsledamöter. Utöver oss finns även Europarådet och EU med flera här. 


Trots att vi är många är det svårt att hinna med. Ukraina är ett väldigt stort land med 45 miljoner invånare. Som ni säkert känner till har varit en hel del oroligheter och strider mest i Östra Ukraina. Men den information vi får nu tyder ändå på att den senaste veckan har varit förhållande vis lugnt. 

Just nu går vi igenom valkampanjerna, kvinnors deltagande, minoriteters deltagande, medias möjlighet att följa valet, kandidat registreringen, väljarnas möjlighet att ta sig till vallokalerna och mycket annat

Det är 23 presidentkandidater varav 2 kvinnor. I eftermiddag ska vi få presentation av  4 toppkandidaterna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0