Frustation inom Transportbranchens - hög tid för schysta villkor


Det kokar inom Transportbranchen, jag pratar med många förtvivlade lastbilschaufförer just nu. Jag har följt problemen och förstår ilskan och frustrationen hos de som jobbar och sliter utan att få gehör. Nu pågår protestaktioner pga att transportnäring utsatt för illojal konkurrens, dumpade löner, falska F-skattsedlar och slavliknande förhållanden.
Domen i förra veckan blev ytterligare ett förödande exempel på en ohållbar situation. 
Det är orimligt att Sverige kan tillåta att tunga fordon framförs utan någon kontroll av kompetens och utbildning.

 Åkerinäringen i Sverige är utsatt för kraftiga marknadsstörningar där skruppelfria speditörer och transportköpare utnyttjar fattiga människor till slavliknande förhållanden 

Svensk åkerinäringen är i akut behov av ordning och reda med beställaransvar med högre sanktionsbelopp. Det enda sättet för att få säkra vägar där välutbildade chaufförer kör för schysta villkor är att sätta krav på de som beställer och organiserar transporterna.

I våras presenterade socialdemokrater ett program för ordning och reda på vägarna.
Programmet innehöll krav på högre böter/sanktionsavgifter, riktig klampning (inte bara 24 timmar), krav på frakthandlingar i bilen, ansvar av den som köper transporten och förslag på en så kallad Hollänsk modell för att komma åt falska F-skattsedlar.

Dessa vallöften har vi nu omvandlat till åtgärder som ska genomföras genomTrafikutskottet. I dag sker debatten i Riksdagen på dessa frågor. 

Dessa åtgärder är ett viktigt steg i rätt riktning men naturligtvis inte tillräckligt. Vi behöver göra mer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0