Idag bär jag det vita bandet


Vita bandet-rörelsen bildades i Kanada. En handfull män beslöt sig för att tillsammans stå upp mot våldet som drabbar kvinnor. De samlades på tvåårsdagen av the Montreal Massacre, i vilken 14 kvinnliga ingenjörsstudenter sköts till döds och ytterligare 13 skottskadades under en universitetsföreläsning. Den 25-årige gärningsmannen skrek att han hatade feminister medan han begick dådet som skakade nationen. Bara några veckor efter männens initiativ satt det vita bandet på hundratusen mäns jackor runtom i landet. Alla ville de visa sin avsky mot de våldshandlingar som begås mot kvinnor genom att bära den vita symbolen.
 UN Women i Skaraborg säljer bandet och behållningen går till UN Womens internationella program som hjälper de kvinnor och flickor som utsatts för våld.
 
På flera håll i landet hålls manifestationer. I Skövde anordnas en ljusmanifestation på Hertig Johanstorg kl.17.

 I Riksdagen anordnas också ett seminarie om våldet mot kvinnor.
Talmannen Urban Ahlin öppnar, justitieminister Morgan Johansson deltar liksom jämställdhetsminister Åsa Regnér samt universitetslektor och forskare i den rättsliga hanteringen av mäns våld mot kvinnor Monica Burman.
Frågor uppmärksammas är bl.a 
Vad görs för att stoppa våldet mot kvinnor?
 förslag om målsägarbiträde?
obligatorisk vidareutbildning av domare?
Får kvinnojourerna ökat stöd?

Hoppas att denna dagen kan bli en väldig manifestation i Sverige och i resten av världen. 
Eftersom våldet mot kvinnor och flickor har av enorma proportioner. Minst en av tre kvinnor världen över har blivit utsatt för fysiskt, sexuellt eller annan typ av våld under sin livstid. Gärningsmannen är ofta en person hon känner eller står i nära relation till. Våld mot kvinnor och flickor är idag det  mest utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna som begås. Våldet förstör liv, splittrar samhällen och hindrar utveckling 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0