Nattis - ja tack


Förskola och fritidshem, Barnomsorg på kvällar, nätter och helger är viktigt för att småbarnsföräldrar tryggt ska kunna gå till sina arbeten och samtidigt veta att barnen har en bra tillvaro.

 Jag har träffat ensamstående föräldrar som tvingats säga nej till jobb. Jag har träffat kvinnor inom handeln som jobbar sena kvällar och haft olika lösningar för barnen. det har varit far och morföräldrar ena kvällen, en granne nästa kväll osv. Ett ständigt pussel alltså som inte ger trygghet för vare sig för baren eller föräldrarna.   

Ungefär var tredje kommunalare uppger att de inte kan arbeta mer än de gör i dag trots att de egentligen vill. Detta eftersom de saknar barnomsorg under de tider de jobbar.

Vi har tillsammans med olika fackförbund drivit frågan om en utökning av nattis i fler kommuner, eftersom många som arbetar inom vården, handeln, restaurangen osv jobbar sena kvällar och nätter.
 Barnomsorg på helger, kvällar och nätter, även kallat nattis, är en förutsättning för att det ska gå att förena arbetsliv med familj för brandmän, undersköterskor och ambulansvårdare.

Trots den stora efterfrågan erbjuder bara lite mer än hälften av landets kommuner nattis i dag. 

I samarbetsregeringens budgetproposition finns ett förslag om att satsa 80 miljoner till barnomsorg nattetid från och med 2015. Om propositionen antas innebär det en mer än en fördubbling jämfört med i dag. Frågan om nattis i kommunerna är ett delat ansvar mellan stat och kommun precis som med den dagöppna förskoleomsorgen.

Ambitionen om nattis åt alla som behöver är,  en av de viktigaste frågorna för småbarnsföräldrar kunna förena jobb med familjeliv. Därför välkomnar jag regeringens reform och hoppas på ansvar i samband med att budgeten ska antas i Riksdagen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0