Ordning och reda på vägarnaNu börjas det med anklagelser mot vårt arbete med ordning och reda på vägarna. En del påstår att vi inte gör någonting, en del påstår att vi går fram för fort och en del påstår att vi gör fel saker.

 Det gäller den vägslitage avgift som regeringen ska utreda för att den utländska tunga trafiken ska betala för att de sliter ner vägarna och samtidigt bekämpa den illegala lastbilstrafiken.
 
Borgerliga politiker försöker påskina hur många miljarder det skulle bli och gör påhittade uträkningar, för att det ska låta avskräckande. 
Det är trist att de som debatterar frågan inte håller sig till fakta.
 
Chaufförer utnyttjas i slavliknande förhållanden och konkurrerar ut den seriösa näringen. Detta vill vi komma tillrätta med. Därför skriver samarbetsregeringen på sidan 283 i Finansplanen att:
 
”Eftersom Svenska lastbilsåkare betalar avståndsbaserade vägskatter när de kör i vissa europeiska länder, är det rimligt att Sverige inför en avståndsbaserad skatt för tung trafik. Det skulle öka möjligheterna till kontroll av tunga vägtransporter. En sådan skatt ökar möjligheterna till styrning mot miljövänligare fordon på de svenska vägarna, därför ska en sådan skatt utredas”.
 
Med andra ord, vi ska få ordning och reda på vägarna och vi ska premiera de med minst miljöpåverkan vilket oftast är de Svenska bilarna. Det Eurovinjett systemet som finns sedan tidigare fungerar inte och har tryckt ut tunga fordon på vägar där de inte borde åka.

I sina påhittade uträkningar låter olika debattörer påskina att de utländska åkerierna inte ska betala. Men vi ska inte göra som den borgerliga regeringen gjorde när de gav undantag från de utländska förarna från att betala trängselskatt i Göteborg.
 


Vi kommer inte införa denna vägslitageskatt om inte de utländska fordonen betalar, eftersom de utgör hälften av den tunga trafiken på våra vägar. Vi ska dessutom inför klampning och högre böter för de som bryter mot cabotagereglerna och vi inför krav på frakthandlingar i bilen mm.
Sedan ska vi gå vidare med fler åtgärder så som ansvar för upphandling, stopp för falska F-skattsedlar mm.

Sammantaget ska vi se till att det blir ordning och reda samt se till att de som sliter ut vägarna betalar för sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0