Påväg till Washington

 Så var jag då på väg till ännu en valövervakning. Denna gång är det inte något Östeuropeisk land eller land som slutar på ”stan” (Långtbortistan länderna) Nej nu är det mellanval i USA som OSSE har för vana att övervaka. Sist jag var i USA i samband med ett val var 2004 då George W Bush blev omvald.

 

Eftersom jag brukar blogga om mina upplevelser så kommer bloggen några dagar framöver handla mest om detta mellanval och om USA. Uppgifterna är från UDs briefing inför resan, utrikespolitiska institutet, OSSE och mina egna intryck.

 

USA styrs av en folkvald president, som har den verkställande makten. Kongressen svarar för den lagstiftande makten, men presidenten kan utnyttja sin vetorätt.

 

Republikanerna och demokraterna dominerar helt partibilden och mobiliserar framför allt sin kraft inför kongressvalen vartannat år och presidentvalen vart fjärde. USA har liknande valsystem som England dvs enmansvalkrets

 

I förra presidentvalet 2012 röstade ca 59 % av de röstberättigade och i kongressvalet 2010 var valdeltagandet endast 42 %.

I invandrarlandet USA bor ca 315 miljoner människor från världens alla hörn. Engelska/amerikanska talas av de allra flesta men 38 miljoner av USAs befolkning talar Spanska.

 

USA är ojämlikt med en stor del fattig befolkning, alla har inte rätt till sjukvård och det finns inget trygghetssystem som liknar det Sverige har. USA är inte heller jämställt, mannen är norm. Förväntningarna på Barack Obama var mycket höga, dessa förväntningar har nu vänts till missnöje och hopplöshet. Men nu är det inte presidentval utan kongressval.

 

Det ska bli otroligt intressant att få ta del av valet på tisdag.


Kommentarer
Postat av: ULLA SJÖGREN

Ska bli både spännande och intressant att få följa din resa. Hoppas du hinner få litet egentid också.

2014-11-01 @ 13:43:51
Postat av: Anonym

Ska bli både spännande och intressant att få följa din resa. Hoppas du hinner få litet egentid också.

2014-11-01 @ 13:49:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0