Pengarna avgör valet i USA

 Pengar spelar en avgörande roll i amerikansk politik. Amerikanarna gör ingen hemlighet av att den som har mest pengar vinner val. Partierna lyckas samla in gigantiska belopp som används till att påverka väljarna.  Det mesta av pengarna går till politiska konsulter, reklammakare och lokala tv-stationer. Behovet av pengar gör också att politiker måste lägga ner mycket tid till insamlingar.

 

I USA hyllas själva förmågan att få pengar, att få många människor att vilja satsat på en kandidat, visar på kandidatens ”duktighet”. I amerikansk kultur finns också ett drag av beundran för dem som tjänat mycket pengar.

 

Många av kampanjfinansieringsanalyserna i USA visar att valrörelsen 2014 var dyrare än mellanårsvalen 2010.och det är inga små pengar dte handlar om, det är miljarder dollar i omlopp.  De stora donatorer gick om de små och dessutom att det var ett litet antal enskilda rika individer som svarar för det mesta av beloppen som kallas ”outside money”. Det finns inget som tyder på att det ska stoppa, tvärtom, det kommer att bli mer och mer ”gåvor” i framtiden. Nu satsar miljardärer mer och mer pengar på republikaner.

 

 

Vi diskuterade med bl.a journalister från BBC och consortium news om det är odemokratisk även ur en amerikansk synvinkel att pengarna styr.

 

 

(obs. jag tog efter påpekande bort antal miljarder dollar för att vara på den säkra sidan, men kan konstatera att det är gigantiska belopp som ska påverka väljarna)


Kommentarer
Postat av: Bert

Demokratin i USA finns inte, USA är en skendemokrati.
När höger eller vänster går överstyr så är det precis samma typ av personer som tar över och förruttnar ett Samhälle.

Så skedde i det som i Ryssland kallades kommunism så sker i Nordkorea som även det kallas kommunism eller diktatur.
Så sker även i USA man skapar "Skenval" s.k demokratiska val. Men bakom ligger de allra rikaste och styr reformer precis efter sin egen önskan.
D.v.s med enorma pengar så kan makt köpas.

Spelar ingen roll om det är kommunism eller som i USA högerpolitik. Samma var och är Reinfeldt ute efter han har gynnat de allra rikaste i Sverige på ett hänsynslöst sätt
tagit detta från de svagaste grupperna.
Detta ger till en början oro och kaos men
på sikt ger det kapitalismen full makt
detta på grund av kaoset.

2014-11-03 @ 09:02:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0