Pengarna, hindren och negativ kampanj

 

 

När OSSE sammanfattade sina synpunkter på valet till kongressen var det kritik på en rad punkter. Men naturligtvis inledde vi med att berömma för organisationen på själva valdagen. Mycket har hänt sedan krånglet år 2000. Nu har det förenklats betydligt och alla var måna om att valet skulle vara lätta att sammanställa. Väljarna bemöttes mycket proffsigt och fick den hjälp de behövde.

Men det finns problem med att så många inte går och röstar. Det är en extra tröskel att behöva registrera sig som röstare 4 veckor före valet. Dessutom har alla delstater olika regler för registrering och krav på legitimation mm.

En annan sak är att alla inte får rösta. De som sitter i fängelse heller har suttit i fängelse får inte rösta, liksom de som bor i Washington. Det är inte att betrakta som en helt igenom demokrati om inte alla har rösträtt. Ett annat problem är för alla de miljontals hemlösa. Eftersom det behövs en adress för att registrera sig är det inte så konstigt att hemlösa inte går i väg och röstar.

 

Men största kritiken riktar OSSE mot att det är pengarna som styr. Denna miljard rullning som i stort sett går ut på negativ kampanj om motståndaren är ytterligare ett hinder för demokratin  

 

 

OSSE PA hade parlamentariker från 18 OSSE-länder med på valövervakningen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0