Tufft uttalande av Margot Wahlström

 

Förutom att Socialdemokraterna länge krävt att Sverige ska erkänna staten Palestina och glädjen över att det i dag äntligen blev det verklighet. Förutom det är jag glad över utrikesministerns presskonferens och det faktum att hon, när USA kritiserade Sveriges ställningstagande, klargjorde att USA inte bestämmer över Sveriges utrikespolitik. Det tycker jag är tufft och tyder på att vi inte ska vara passiva nickedockor. Att Socialdemokraterna efter moget övervägande vill underlätta en fredsuppgörelse genom att göra parterna mindre ojämlika. Att samarbetsregeringen tog beslutet idag välkomnas av många.

 

 

Att bidra till en framtid där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet. Skapa mer hopp och framtidstro bland de unga palestinier och israeler.

 

Regeringen antog samtidigt en femårig biståndsstrategi med kraftigt ökat stöd till palestinskt statsbyggande. Det bilaterala biståndet till Palestina ökar med 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor den kommande femårsperioden, utöver Sveriges omfattande humanitära bidrag.

 

Givetvis måste alla inblandade parter ta sitt ansvar i den långa process som ligger framför oss. Internationella samfundet fortsatt stötta fredsprocessen och arbetet för mänskliga rättigheter i Palestina och i Israel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0