Välfärd utan vinstintresse men inget vinststopp 

Regeringen och Vänsterpartiet har träffat en överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse.

 

Skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för och överskott ska som huvudregel återinvesteras i verksamheten.

Regleringarna ska omfatta skola inklusive förskola, äldreomsorg, dvs hemtjänst och äldreboende, vård vad avser sjukhus och primärvård samt HVB-hem.  Detta ska nu utredas under nästa är och under 2016 lägger Regeringen proposition.

 


En syftesparagraf i bolagsordningen ska uttrycka att det är vården/verksamheten ska gå före vinstintresset. Eventuella överskott ska som huvudregel investeras i den verksamhet där de uppstått.

Ett bemanningskrav ska införas som reglerar att privata aktörer inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst. Alla aktörer inom välfärden ska gå igenom tillståndskrav.

 

Dessutom ska kommunerna ha avgörandet över nyetableringen av skolor med vinstsyfte.

 

Överenskommelsen innebär att tvångs-LOV ska upphävas. Ett nytt regelverk angående valfrihetssystem blir gällande då nya regler för att begränsa vinsterna i välfärden börjar gälla. I avvaktan på ny lagstiftning ska de kommuner och landsting som väljer att tillämpa LOV kunna begränsa antalet utförare och pröva avtalen regelbundet. Kommuner och landsting ska kunna avgöra om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart icke-kommersiella aktörer.

 

Krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling av tjänster ska införas, det tycker jag är alldeles utmärkt. Vi har flera gånger haft diskussion om detta i Skövdes kommunfullmäktige utan att nå framgång hos den borgerliga majoritet, nu ska de inte kunna motsätta sig detta längre. Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0