Föreläsning om Islam


Idag ordnade UN womens lokalavdelning i Skaraborg och kvinna Skaraborg en föreläsning med mångfaldsgruppen på Högskolan i Skövde. 

Anne Sofie Roald, professor i religionsvetenskap vid Malmö högskola fokuserade hon på kvinnans ställning och rättigheter inom islam som hon ägnat sin forskning åt.


Enligt Ann Sofie har alla religioner i sina historiska skrifter texter som tyder på kvinnoförnedring och att kvinnan ska tiga i församlingen. Men hon menar att kristendom och judendom utvecklats mer modernt och jämställt, det har inte skett inom islam i samma utsträckning men att det sker nu.

Det som står skrivet går inte att ändra. Däremot kan man ändra tolkningen.

Den nutida teknologin banar väg för fler att göra sina egna tolkningar är också något som skyndar på utvecklingen.

Innan den tekniska revolutionen 1990 var det bara de lärde som läste och tolkade Koranen. Med ITs intåg, från CD till Internet, kan folk själva tolka. I takt med att fler kvinnor börjat utbilda sig har de också kommit att bli en del i tolkningsprocessen.

Migration kan också leda till nytolkningar allt eftersom man kommer i kontakt med nya kulturer och synsätt. Vid en flytt eller flykt till ett annat land kan även kvinnans ställning i familjen förändras, då hon måste ge sig ut i arbetslivet och bli en familjeförsörjare även hon.


Sedan pratade vi om muslimska feminister, familjebildning, rätt till skilsmässa och kvinnliga böneutropare. Vi diskuterade även Jämlikhet, jämställdhet, människors lika värde och  mänskliga rättigheter inom judendom, kristendom, islam och buddismen med mera med mera Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0