Försvarskonferens i Skövde

 


Idag startar den tredje Försvarskonferensen i Skövde och vi börjar med att lyssna på Försvarsminister Peter Hultkvist som berättar om överenskommelsen om försvaret.

Det är samarbetsregeringen, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har träffat en överenskommelse om försvaret. Över perioden 2016-2020 höjs det totala anslaget med 10,2 miljarder. Folkpartiet hoppade av samarbetet i förra veckan för de har tydligen 17 miljarder liggande någonstans som de vill satsa. Det är oklart hur fp skulle ha finansierat detta, om de ville höja skatten eller försämra välfärden med 17 miljarder, därför är det lika bra att de har hoppat av.

- Överenskommelsen är viktig för Sverige. Det är en tydlig signal till omvärlden att vi från svensk sida förhåller oss till det som faktiskt sker, sade Peter Hultqvist och konstaterar att 70% av Riksdagsledamöterna står bakom uppgörelsen, det är en hyfsad majoritet....

Överenskommelsen innehåller bland annat ett ökat anslag på 10, 2 miljarder över perioden 2016-2020. Bakgrunden är främst det förändrade säkerhetsläget som skapats i kölvattnet av Rysslands olagliga annektering av Krim och den pågående konflikten i Ukraina.  

Prioriteringar gäller:

1. Basplattan
2. Luftförsvaret
3. Förstärkt försvar av Gotland
4. Stärkt utbåtsjaktförmåga
5. Satsningar på personalförsörjning.
6. Stärkt civilförsvar

Peter Hultkvist fick frågor av Annika Norgren-Christensson och av publiken, frågorna handlade om värnplikten, närmandet till Finland och Nato mm. När det gäller Nato ska en expertrapport som ska analysera Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Analysen ska inte utvärdera den militära alliansfriheten.

Efter försvarsministerns framträdande var det dags för soldater att berätta om Mali och nordic-battlegroup mm 

Konferensen fortsätter med incidentberedskap, samarbeten och planeringsförutsättningar med bl.a Åsa Lindeberg med flera 

Kommentarer
Postat av: Cornelia

Vad intressant att vara på något sådant!

2015-04-20 @ 13:03:11
URL: http://corneliae.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0