Vi investerar i Sverige

 

 


Samarbetsregeringen presenterade i förra veckan förslag till inriktning för den ekonomiska politiken och reformer för 8 miljarder kronor som träder i kraft 2015. Det handlar om reformer för fler jobb och stärkt konkurrenskraft, en jämlik kunskapsskola med mer tid för varje elev, en hållbar framtid och ökad välfärd och trygghet. 

Att moderaternas ensidiga fokus på arbetslinjen genom sänkta skatter har nått vägs ände är nog de flesta överens om. Att fortsätta sänka skatterna med ca 20 miljarder per år är ohållbart. Det är inte att ta ansvar för de offentliga finanserna.
 
Nu påstår moderaterna att 80 000 jobb hotas av regeringens förslag. De står till och med i Riksdagens talarstol och påstår att välbetalda kommer att flytta utomlands eller jobba mindre. Det är skrämselpropaganda som vi hört förut.
Nu ökar vi de offentliga investeringar  i jobb, skola och infrastruktur. 
Traineejobb, utbildningskontrakt och extratjänster är viktiga åtgärder för att motverka ungdoms- och långtidsarbetslöshet. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga har av IFAU och Finanspolitiska rådet bedömts skapa få och väldigt dyra jobb. A-kassan har inte höjts på 13 år och en slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen torde inte vara särskilt kontroversiellt efter år av stora utförsäkringar av svårt sjuka människor.  
 
Sverige investerar relativt lite i bostadsbyggande trots skriande bostadsbrist. Av det statliga stöd som går till bostadssektorn är en stor och växande del stöd till ombyggnation. Därför vill vi omprioritera och justera ned ROT-avdraget från dagens 50 procent till 30 procent. Eftersom skattereduktionen har blivit allt dyrare kan vi 2016 använda den beräknade budgetförstärkningen om 6 miljarder kronor till att investera i bostäder. Det är klassisk Socialdemokratisk politik med god fördelningsmässig profil.
 
Sverige står nu inför ett antal framtidsutmaningar. Den gamla borgerliga regeringens skattesänkarpolitik lämnade stora underskott i de offentliga finanserna och vi måste istället finansiera våra reformer fullt ut. Det är dags att bryta med den högerpolitik som gynnade höginkomsttagare mest. Investeringar i välfärd och trygghet håller ihop Sverige och bidrar till ett mer jämlikt och jämställt samhälle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0