fler yrkesutbildningar ger jobb



Sverige ska nå EUs lägsta arbetslöshet senast år 2020. Det är ett tufft mål som kräver många olika åtgärder. det behövs investeringar, utbildningar och särskilda satsningar för till exempel långtidsarbetslösa.

 En mycket viktig åtgärd på denna resan är yrkesutbildningar.

Det finns många lediga jobb och vi har långa listor på bristyrken. Samtidigt är det många som vill ha ett arbete som inte får det. Matchningsproblemen beror framför allt på att Sverige har satsat för lite på utbildning. Allt fler studera på yrkeshögskolan, men det finns inte tillräckligt med utbildningsplatser. Det är anmärkningsvärt, när vi vet att 9 av 10 får jobb efter dessa utbildningar.

 

Därför investerar regeringen 2 miljarder kronor i yrkeshögskolan de kommande åren. Det innebär 2 500 nya yrkeshögskoleplatser redan nästa år, vilket år 2017 utökas till 6 000 nya utbildningsplatser. Fullt utbyggd innebär satsningen att yrkeshögskolan får medel för över 30 000 permanenta platser, en ökning med drygt tjugo procent och en viktig del av det kunskapslyft som Sverige behöver.

 

Regeringen gör också viktiga förändringar för att yrkeshögskolan ska bli mer långsiktig och flexibel. Utbildningar ska kunna ges under längre tid och det ska vara möjligt att läsa kurser, inte bara program, på yrkeshögskolan.

 

Sveriges ställning som kunskapsnation bygger på en välutbildad befolkning. Och yrkeshögskolan med utbildningar av hög kvalitet som motsvarar arbetslivets behov av kompetens är avgörande för vår framgång. För ungdomar som vill fördjupa sina yrkeskunskaper efter gymnasieskolan, för arbetslösa som behöver få rätt kompetens och för vuxna som vill byta karriär.

 

Men vi behöver fler investeringar för framtiden. Flera års fokus på sänkta skatter och subventionerade låglönejobb har skapat ett akut behov av investeringar i bland annat järnvägen och bostäder. Därför investerar vi 1,2 nya miljarder för att reparera rälsen, och 6 miljarder för att skapa de bostäder som Sverige är i behov av.

 

Samtidigt kommer nygamla förslag från de borgerliga partierna. Det ska bli lättare att sparka unga. Lättare att sparka gamla. Nya stora skattesänkningar på 20 miljarder, som ger mest till de som tjänar mest och leder till lika massiva nedskärningar. Det ger färre i utbildning, färre i välfärdsjobben, mindre investeringar i infrastruktur och bostäder. Det har prövats utan framgång eftersom det är fel väg.

Socialdemokraterna investerar så att fler kan få ett jobb och Sverige vinna större segrar i framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0