Orange Day- stoppa våldet mot kvinnor!



Just nu befinner vi oss i Oslo tillsammans med UN women representanter från 16 länder. Vi diskuterar hur vi ska bli bättre på insamlingar till utsatta kvinnor och barn i världen, hur vi ska samarbeta och hur vi ska få fler att agera mot våldet mot kvinnor. Heforshe är ett exempel där män över hela välden tar ställning mot våldet och för ett jämställt samhälle. Hitills har 450 000 män skrivit på och lovat att aktivt arbeta för jämställdhet. 
En annan viktig rörelse är the orangeday.    Den 25:e varje månad uppmärksammar vi det utbredda våld mot kvinnor som existerar än idag. Våldshandlingarna mot kvinnor och flickor förekommer i samtliga samhällen världen över. The orangeday startade i Kanada som en motkraft mot en fruktansvärd händelse på en skola.  

Genom att uppmärksamma Orange Day som en del av kampanjen kan alla bidra med något och öka kunskapen om hur stort samhällsproblem våldet mot kvinnor är.  På så vis strävar Orange Day för att inspirera till utbrett intresse och konversation samt belysa att våld mot kvinnor och flickor är en kränkning av de mänskliga rättigheterna och att de dagligen måste motarbetas och bekämpas.


 Idag utsätts 1 av 3 kvinnor runtom i världen för fysiskt och/eller sexuellt våld vid någon punkt i livet. Det bor 603 miljoner kvinnor i länder där våld i hemmet ännu inte anses vara brottsligt. Över 60 miljoner flickor är idag barnbrudar, bortgifta innan de fyllt 18 år och fler än 2 miljoner flickor könsstympas varje år världen över.

Bara i Sverige har 240 kvinnor mördats under de senaste 10 åren av någon de känner. Lägg därtill den utbredda misshandeln och tusentals våldtäkter som pågår förstår var och en att det både är ett stort personligt lidande, det är också dyrt för samhället. Dessutom finns ett mycket stort mörkertal eftersom många vill dölja, skäms över det inträffade och tar på sig skulden. 

Det är hög tid att agera mot det utbredda våldet. Genom att klä sig i orange kan vi alla hjälpa till att den 25:e varje månad uppmärksamma frågan som ett steg på vägen mot ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och flickor!

http://unwomen.se/bli-manadsgivare/
 


Kommentarer
Postat av: Krister

Bara i Sverige har 240 kvinnor mördats under de senaste 10 åren av någon de känner?????

Källa?

Svar: Du kanske har missat Aftonbladets långa artikelserie där de sammanställt uppgifter från BRÅ
Monica Green

2015-08-26 @ 18:12:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0