Svensk mat ger jobb i Sverige



Krisen i svensk mjölknäring visar att vi behöver en svensk livsmedelsstrategi. Det har vi drivit i flera år och nu har arbetet äntligen satts igång och vi hoppas att vi kan arbeta fram detta i bred enighet mellan partier och intressen. Landsbygdens och den svenska livsmedelsproduktionen är för viktig för att hamna i kläm mellan partipolitiskt käbbel.

Idag besökte jag Stommens gård, Böja utanför Timmersdala. Där familjen Britt, Anders, Markus och Hans Lindström bedriver mjölkproduktion på två gårdar.
De skickade med mig många viktiga synpunkter. Vi diskuterade de kommande livsmedels strategin, dieselskatt, beteskrav, transporter, upphandling och mycket annat. 

Vi tror på en livsmedelsstrategi där ett framgångsrecept för svensk livsmedelsproduktion kan ha tre ingredienser: effektivisering, starka varumärken och innovationer.
Vi ser med stor oro på sänkning av ersättningen till svenska mjölkbönder. Det är skrämmande att de svenska bönderna inte får ersättning för det mervärde som svensk djurhållning och miljöhänsyn innebär. 

Att slå vakt om höga djurskyddskrav kan vara en del i att värna om jordbrukarnas konkurrenskraft för djurhållningens bevarande i Sverige. Men det är viktigt att reglerna anpassas till moderna förhållanden – det kan vi göra utan att sänka målen för djurvälfärd och miljö. En viktig del i detta är det ständigt pågående arbetet att utveckla regelverken så att de blir smartare och minskar företagens regelbörda.
Vi socialdemokrater vill bjuda till samverkan. Syftet är en kraftsamling för att ge stöd och stimulans till effektivisering, starka varumärken och innovationer som har svensk livsmedelsproduktion som råvara.

Svensk mat är mat av hög kvalitet, producerad med mindre miljöpåverkan och med ett bra djurskydd. Därför är det grundläggande att svenska konsumenter får bra information om matens ursprung – även på restaurang. Det handlar om viktiga svenska jobb på landsbygden där andra jobb kan vara svåra att få. 

Därför måste vi satsa på att öka svensk mats konkurrenskraft!
Vi måste satsa på offentlig upphandling av svensk mat. Jag menar att det offentliga självklart måste köpa in sådant som är producerat efter svensk lag. Där kommer den nya upphandlingsmyndigheten spela en viktig roll för att stödja och hjälpa till för att ställa krav som gör att de köps Svensk kvalitets mat utan att vara protektioniska. 
 
Det är på landsbygden som den borgerliga regeringens jobbmisslyckande syns mest. Arbetslösheten är större på landsbygden än i städerna.  Vi har ett gemensamt ansvar för att klara jobben i hela landet och se till att bönderna får framtidshopp igen 




Kommentarer
Postat av: Anonym

Det går bra att spela på nationalism i jordbrukspolitiken....

2015-08-31 @ 18:24:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0