Idag demonstrerar jag för schysta villkor

 

 

Idag åker jag med i kortegen med åkerinäringen när Här Stannar Sverige manifesterar i Skövde. Vi vill får bort den snedvridna konkurrensen. För mig som socialdemokrat är schysta villkor oerhört viktiga. Lika lön för lika arbete i enlighet med gällande lagar och avtal i det land man jobbar måste gälla.

Vi måste få rättvisa konkurrensvillkor. Företagens och arbetstagarnas friheter att röra sig över nationsgränserna får inte leda till att den grundläggande principen om lika lön för lika arbete undergrävs.

Vi ska förhindra att utlandsregistrerade lastbilar tar inrikeskörningar i Sverige utan tillstånd, så kallad cabotage.

Detta är ett viktigt steg för att komma till rätta med de oseriösa transporter som drabbar den seriösa åkerinäringen men också de chaufförer som tvingas leva under slavliknande förhållanden i sina många gånger undermåliga fordon.

Det är viktigt att kunna hindrande av fortsatt färd med hjälp av polis eller tull som får omhänderta fordonsnycklar eller annat föremål som behövs för färden. Skälet kan vara att en sanktionsavgift inte betalas eller att fordonet har stora trafiksäkerhetsbrister. Seriösa åkeriföretag ska kunna konkurrera på lika villkor.

 

Inköpare av transporttjänster ska tillse att de företag man köper upp transporttjänster ifrån följer de regelverk vi har. Både privata transportköpare och kommuner, landsting statliga myndigheter och företag ska se till att transporten körs på schysta villkor och att kör och vilotidsregler följs. Krav på nykterhet borde inte behöva ställas eftersom det är olagligt att köra rattfull, ändå ser vi allt för många exempel på rattonyktra förare. Det är fullständigt oacceptabelt.

 

Det krävs också att de företag som köper upp transporter och de logistikföretag som åtar sig transporter tar sitt ansvar.

 

Efter att i många år arbetat med frågan har jag varit med om att ta viktiga steg i kampen mot de olagliga transporterna.

 

Men kampen går vidare inom Sverige, inom EU och med effektivare kontroller av gällande regler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0