Nu börjar den miljövänliga resan.

  

 Det globala klimatavtalet är på plats efter det nyligen avslutade toppmötet i Paris. Det känns stort. Vårt mål är att Sverige ska vara världens första fossilfria välfärdsland.

Paris var startskottet, inte målsnöret. Planeten är inte räddad ännu, men det finns en plan och ett internationellt samvete på plats som kommer mana oss till mer och bättre åtgärder. Det är bra. Men det är inte tillräckligt. Vi är fortfarande på väg mot orimliga 3 grader vilket betyder en värld där vissa länder hamnar under havsytan. Och där vi alla kommer att vara påverkade av ett förändrat klimat med utmaningar för hälsa, transporter och livsmedelsförsörjning. Så det globala klimatavtalet är ett startskott, men inte målsnöret. Jobbet återstår.

Det känns bra över att vara en del av en europeisk socialdemokrati vars engagemang bidragit till att ett globalt klimatavtal nu finns på plats. Vi har drivit på för att öka ambitionerna i avtalet men också för att stötta 1,5 graders-målet. Ingen kan vara fullständigt nöjd, men avtalet har det som krävs för en rättvis omställning med hänsyn om de mest utsatta människorna i världen.

Sverige har ett högt förtroende i klimatfrågan. Vi är ett litet land, men stora i klimatpolitiken. Det inflytandet har vi använt klokt i förhandlingarna. Vi har drivit på för att alla ska göra sitt yttersta inom givna mandat. Bra jobbat, Sverige.

Riksdagen står bakom den största miljöbudgetsatsningen i Sverige på 20 år. Vi socialdemokrater arbetar för kraftiga investeringar för klimatet. Ett klimatpolitiskt ramverk ska skapa långsiktighet och en plan för ett Sverige med fossilfri fordonsflotta 2030. Då måste kollektivtrafiken utökas och fordonsflottan ställa om så att den blir fri från fossila utsläpp. Regeringen föreslår i budget 2016 4,5 miljarders förstärkning och ett lokalt klimatinvesteringsstöd, ”Klimatklivet” till kommuner och regioner för utveckling av miljöteknik och gröna innovationer. 

 Nu ska vi visa att omställningen är möjlig. Nu åker vi till en miljövänligare framtid.


Kommentarer
Postat av: Jan

Du själv är ju en stor miljöbov med ditt flitiga resande både inom- och utomlands. Du bidrar ju inte alls till en miljövänligare framtid.

2015-12-17 @ 00:11:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0