Våldsfri jul!
Julefriden närmar sig, men får alla frid i sina hem? Nej tyvärr innebär julhelgerna värre utsatthet för många kvinnor. I Sverige idag lever tusentals kvinnor och barn med dagliga hot och misshandel. Julen är inget undantag, tvärtom. Var fjärde kvinna kommer under sin livstid att utsättas för brott i en nära relation. Förra året anmäldes 17 000 fall av misshandel i nära relationer i Sverige. De allra flesta anmäls aldrig.
Det viktigaste är det förebyggande arbetet, att lära sig från början att våld inte är acceptabelt.
Men även kvinnojourerna måste säkras! Därför är det glädjande att regeringen och riksdagen nu avsätter mer pengar till landets kvinno- och tjejjourer för att skydda våldsutsatta kvinnors liv. Men det behövs långsiktig finansiering för att säkra jourernas verksamhet och självbestämmande och det kravet fortsätter vi driva.
Det sociala skyddsnätet måste stärkas! Riksdagen har nu tagit viktiga steg som att höja lägstanivån i föräldraförsäkringen, förstärka sjukförsäkringen och höja underhållsstödet. Dock måste starka sociala skyddsnät bli tydligare för den utsatta gruppen ensamstående mammor, som har stora behov av vård, stöd och skydd.
Kommunerna måste ta sitt ansvar! Många kommuner har aldrig analyserat förekomsten av våld mot kvinnor eller behoven i sin egen kommun. Över hälften av kommunerna avsätter inga öronmärkta pengar för detta. Det behövs tydligare krav på kommunerna att presentera en handlingsplan för att identifiera och förebygga våld samt säkra stöd och skydd. 

Jämställdhet handlar om varje individs rätt till makten över sitt eget liv. Den makten och friheten behöver vi fortsätta kämpa för både på hemmaplan och internationellt.

Idag kan du köpa vita bandet utanför Coop forum i Skövde. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0